Malawi Pamwamba
Malawi Pamwamba: Kortyolj bele Afrikába!
Malawi – „Afrika meleg szíve”
Malawi egy délkelet-afrikai ország, amelyet Tanzánia, Zambia és Mozambik határol. Az ország gazdag természeti szépségekben, hegyes-dombos tájai között található például a Mulanje-hegység, amely az ország legmagasabb pontját rejti. Malawi függetlenségét 1964-ben nyerte el az Egyesült Királyságtól, és lakossága több mint 18 millió fő, akik különféle etnikai csoportokhoz tartoznak, például achewa, lomwe és yao. Az országot gyakran nevezik Afrika meleg szívének is, hiszen híres barátságos, vendégszerető lakosairól.
Gondoltad volna, hogy itt termesztik a világ egyik legkiválóbb minőségű kávékülönlegességét? A Malawi Pamwamba kávé Malawi Thyolo körzetében található ültetvényekről származik, ahol az első kávécserjéket még 1979-ben ültették el. A Pamwamba kávé ínyenc ízvilágát a különleges összetételű talajnak is köszönheti, amely igazán egyedi élményt nyújt minden kávérajongónak – azonban még számos tényező hozzájárul speciális zamatához, amit ebben a cikkben most sorra fel is fedünk!
A Pamwamba Ültetvényekről
A Pamwamba ültetvények 900 és 1200 méter közötti magasságban helyezkednek el, ahol a dombos völgyek és a meredek lejtők találkoznak. Az ültetvények között megőrzött őshonos erdők is találhatók, amelyek nemcsak a tájat teszik festőivé, hanem a biodiverzitást is gazdagítják.
Az éves csapadék mennyisége 1200 ml és 1800 ml között ingadozik és míg a fő esőzések novembertől márciusig terjednek, június és augusztus között csak téli szitálások vannak, úgynevezett Chiperoni.
A föld rendkívül termékeny, dolerit agyag és hordalékos talajok keveréke, amely ideális a kávécserjék számára.
Fenntarthatóságés közösségi fejlődés
A Pamwamba művelői nem csak a kávé minőségre helyeznek nagy hangsúlyt, hanem a fenntarthatóságra és a közösségi fejlődésre is. Az ültetvények dolgozóinak teljes körű ellátást biztosítanak, beleértve az oktatást, lakhatást és az egészségügyi ellátást. A családok is részesülnek ezekből a juttatásokból, ami egy jobb életminőséget biztosít a helyiek számára.
Az évente elért átlagos zöld kávé hozam kb. 2,5 tonna hektáronként, amely magában foglalja a nem termő újratelepített mezőket is.
Különleges termesztés, gondos betakarítás
A Pamwamba kávé 100% arabica, amely főként Catimor fajtákból áll, de kis százalékban SL28-atis tartalmaz. A helyi szövetkezet rotációs programot alkalmaz, amely során minden mezőt 7-8 évente gyökerestől kitépik és újratelepítik a cserjéket. Ez biztosítja, hogy mindig fiatal, egészséges és ellenálló kávécserjéről szüretelhetnek.
A kávékat mindig kézzel, szelektíven szüretelik és csakis a legérettebb cseresznyéket szedik le. Ugyanazokat a fákat körülbelül 10-szer szedik újra a betakarítás során, így biztosítva, hogy a legjobb minőségű kávészemek kerüljenek kiválogatásra és a legjobb minőségű hozamot garantálják.
Ezt a kávét mosott eljárással dolgozzák fel mely során a leszüretelt és gondosan kiválogatott kávécseresznyéket megmossák, áztatják (fermentálnak), újra mossák majd szárítják azokat, végül a rajta maradt védőhéjat lehántolják.
Ezen feldolgozási módszer végeredményét befolyásolja a növény fajtája, talaj, időjárás, bogyó érettsége, erjesztés, mosás és a szárítás folyamata egyaránt. Végeredményben a fermentáció miatt savasabb ízvilágú kávét kapunk.
Változatos ízjegyek
A Pamwamba Malawi kávé ízvilága igazi csemege. Ha még nem kóstoltad volna, megpróbáljuk a lehető legjobban körülírni: a friss málna és áfonya ízjegyek vibráló savassága mellett a tejcsokoládé és a barna cukor édes íze is felfedezhető ebben a kávéban.
Utóbbi eszpresszóban érezhető ki, míg tejes italokban a málnás és tejcsokoládés lecsengés kerül előtérbe. A kávé lédús teste és visszafogott savassága tökéletes harmóniát teremt, amely minden kortyot élvezetessé tesz.
Környezetbarát csomagolás
A Pamwamba kávé két különböző kiszerelésekben érhető el, 200g-os és 1000g-os formában. A csomagolás visszazárható és újrahasznosítható műanyagból készül, amely zöld megoldást kínál a kávé tárolására és frissességének megőrzésére.
Javasolt elkészítési módok
Eszpresszó elkészítés:
· Bemenő őrlemény: 18.5 g
· Kifolyó:36 g
· Idő:22-26 msp
· Vízhőfok: 93.5 ̊C
Kotyogó elkészítés:
2 személyes kotyogó használatához: 10 g őrölt kávéhoz 100 ml szűrt vizet használjunk.
V60 filtereszköz elkészítés:
· Kávé és víz aránya: 60g/1L
· 1fő esetében: 15g/250ml
· Durva őrleményt használjunk.
· Idő: 2.5 perc
· Vízhőfok: 93 ̊C
FrenchPress elkészítés:
· Kávé és víz aránya: 60-70g / L
· Durva őrleményt használjunk
· Felöntéstől számítva 5-8 percig áztassuk
· Vízhőfok: 96 ̊C
Miért érdemes megkóstolnod?
Ha Te is igazi kávérajongó vagy, akkor nem hiányozhat a csészédből a Malawi Pamwamba, hiszen kiemelkedő ízvilága garantáltan új kapukat nyit a kávézás világában.
Hogy rendelheted meg?
Írj nekünk a sales@roastcoffee.hu címre és már küldjük is neked!
Az ára a 200g -os kiszerelésnek 2 400 Ft + Áfa az 1000 g-os kiszerelésnek 10 000 Ft+Áfa.
Ha egy igazán egyedi és fenntartható forrásból származó kávéra vágysz, akkor ez a kávé tökéletes választás lesz a számodra!