Milánói Filterkávé Világbajnokság
A Német Nemzeti Filterkávé-bajnokságot (German Brewers Cup) követően, a Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita a világbajnokságra is meghívást kapott, hogy érzékszervi világbíróként zsűrizze a versenyzőket. Az eseményre október 22-26. között került sor, Milánóban a HOST-on, mely a világ egyik legnagyobb vendéglátással foglalkozó rendezvényközpontja. A világbajnokságot is a Specialty Coffee Association (SCA) által alapított World Coffee Events (WCE) szervezte. Ezúttal három kategória eseményei folytak párhuzamosan a Kávé világbajnokságon (World Coffee Championship – WCC):
- A Barista világbajnokság (World Barista Championship)
- A Filterkávé készítő világbajnokság (World Brewers Cup Championship)
- A Kávékóstoló világbajnokság (World Cuptasters Championship)
Anita a Filterkávé készítő világbajnokság versenyzőit zsűrizte érzékszervi bírói, illetve főbírói posztokon. A versenyzők két körben versenyeznek: egy úgynevezett kötelező körben, ahol azonos feltételekkel indul minden versenyző és egy másik szabadon választott körben, ahol egyénileg dönthetik el milyen kávéból, milyen eszközökkel, módon készítik el a kávét. Erről részletesebben írtunk a Német Nemzeti Filterkávé-bajnokságról szóló blogbejegyzésünkben.
Az érzékszervi bírók standardizált pontozólap segítségével értékelik az elkészült kávék minőségét. Pontozzák az aromát, az ízeket, az utóízeket, a savasságot, a testességet és mindezek egyensúlyát. Illetve, hogy milyen pontos a versenyző által megadott ízjegyek kombinációja. Világszerte alig több, mint 50 igazolt érzékszervi bíró közül, Anita az, aki Magyarországon tevékenykedik és lehetővé teszi, hogy a Roastar-nál garantáltan minőségi ízharmóniát hozzunk létre, ha kávéról van szó.
Az idei világbajnokságon 31 ország képviseltette magát, melyből 6 jutott a döntőig:
Daiki Hatakeyama, Japán
Tomas Taussig, Csehország
Matt Winton, Svájc
Elika Liftee, Amerikai Egyesült Államok
Carlos Escobar, Ausztrália
Ply Pasarj, Kanada
Az abszolút bajnok pedig Matt Winton lett, Svájc képviseletében. Anita őt is zsűrizte, mind az elődöntő, mind a döntő folyamán. Azon túl, hogy ezek a bajnokságok felejthetetlen élményt nyújtanak, egyben remek lehetőség a kávékészítő szakemberek számára, hogy találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, és egyben frissítsék, megújítsák érzékszervi tudásukat, melyet aztán hazatérve tovább kamatoztathatnak. Ezt a tudást képviseli Anita a Roastar-nál, aminek köszönhetően garantált a minőség és a magas színvonal kávéink fogyasztói és résztvevői számára.
A győztes kávé Eugenioides és Arabica fajták keveréke, melyek közül az utóbbi egy Catucai variáns volt. Ez azért is különleges, mert filterkávé kategóriában még nem volt rá példa korábban, hogy különböző kávék keverékét használja egy versenyző. Hogy Matt miért döntött így, elmondta nekünk.
A kávé világbajnokság általában évente kerül megrendezésre. Amellett, hogy a kávé készítő szakemberek összemérhetik tudásukat, az esemény küldetése az is, hogy népszerűsítsék a kávéfogyasztás kultúráját. Éppen ezért az ide ellátogató résztvevők és nézők megkóstolhattak többféle speciális pörkölők által bemutatott kávét a világ minden tájáról a WCC bárban. Itt kóstolhattak meg az érdeklődök a Roastar kávéi közül is néhányat.
Különböző kávéink szerencsére nem csak a világbajnokságon, de itthon is elérhetőek. A széles választékból biztosan meg tudja nálunk találni a legmegfelelőbbet bármely vendéglátóipari egység a saját igényeinek megfelelően. A Roastar Head of Coffee-ja, Nagy-Bertók Anita szakértelmével pedig garantált a minőségi, és akár egyéni igényekre szabott kávékeverék megalkotása.
Gyakorló baristák számára, akik szívesen próbára tennék magukat ajánljuk a versenyre felkészítő tréningjeinket. A filterkávé készítést még tanulni vágyóknak pedig az SCA Brewing képzéseinket javasoljuk. Ha pedig érdekesnek találod és szívesen fejlesztenéd érzékszervi képességeidet és szeretnéd megtudni, hogyan kamatoztathatod ezt a kávéiparban, akkor neked az SCA Sensory képzéseink valók. Aki pedig „csak” kávézni szeretne, mert imádja ezt a méltán népszerű italt, őt várjuk szeretettel az úgynevezett Cupping workshopunkra, ahol a barátokkal vagy a családdal egy vezetett kávékóstolás keretein belül csodás kávékat lehet megismerni.