Újabb ünnepi íz a csészében: ez a licsi gyümölcs kávé!

Nagy Gábor

Legutóbbi cikkünkben Sebastian Ramirez farmjáról és narancsos-kávéjáról hoztunk ismertetőt, most pedig a második gyümölcsös csodáját is szeretnénk bemutatni, ami nem más, mint a Licsi gyümölcs kávé, amely ízében és feldolgozásában is valódi kuriózum!

A Pink Bourbon különleges átalakulása

A Licsi kávé alapját a Pink Bourbon kávéfajta adja, amely a kávécseresznyék különleges rózsaszín árnyalatáról kapta nevét, ugyanis a szemek érett állapotban sem válnak teljesen pirossá vagy sárgává. Ez a rózsaszínes szín a pigmentáció genetikai sajátosságából adódik, és különleges megjelenést kölcsönöz a fajtának. Nem csak ritkaság, de az egyik legkiegyensúlyozottabb és legkomplexebb ízvilággal rendelkező kávé variáns is, amely sok specialty kávé-kedvelőt rabul ejt. Ízvilága olyan, mint színe: virágos, gyümölcsös és édes.

Hogyan készül a licsi-kávé?

Ez a kávé egyedülálló fermentációs technológiával készült, amely során Sebastian olyan komplex módszereket alkalmaz, amelyek kiemelik a kávé természetes gyümölcsösségét és az édeskés, virágos jegyeket. A kávé licsire emlékeztető ízvilága a következő tényezőknek köszönhető:

- Kézi szüretelés és válogatás: csakis a legjobb, érett cseresznyék kerülhetnek a feldolgozási folyamatba.

- Anaerob fermentáció: a szemeket 200 literes tartályokban, szén-dioxid (CO2) hozzáadásával érlelik 168 órán keresztül. A CO2 kizárja az oxigént, és biztosítja, hogy a fermentáció kontrollált hőmérsékleten (18°C) történjen.

- Ebben az erjesztési szakaszban a pépet is hozzáadják a tartályokhoz, és „beoltják” tejsavval, továbbá citromfűből izolált mikroorganizmusokkal gazdagítják.

Ezután lassú és kontrollált szárítás következik: a kávét gondosan szárítják, hogy megőrizzék az ízrétegeket és a komplex savasságot. A fermentáció után a kávét 40°C-on, 25%-os páratartalom mellett szárítják 20 napon át. Ezt követően további 5 napig a farm árnyékos fái alatt pihentetik, hogy a szemek stabilizálódjanak. A szárított kávét 15 napig GrainPro zsákokban érlelik, hogy az ízek harmonikusan összeérjenek. A folyamat minden szakasza precíz odafigyeléssel történik, hogy a végeredmény egy páratlan, licsis jegyekkel teli kávé legyen.

Mi adja a Licsi-kávé egyediségét?

A Licsi kávé nemcsak innovatív feldolgozásának köszönheti különlegességét, hanem ízprofiljának is. A Pink Bourbon fajta természetes édessége találkozik a fermentáció során kialakuló licsis, enyhén citrusos jegyekkel. Az eredmény egy olyan kávé, amely egyensúlyt teremt a gyümölcsös frissesség és az édes, lágy jegyek között.

Milyen ízjegyeket fedezhetünk fel benne?

Aromában virágos jegyek, ízjegyeiben a trópusi gyümölcsök, licsi és kakaóbab dominálnak. Savassága lédús, réteges és komplex. Közepes testességű, tiszta, gyümölcsös és hosszan tartó utóíz jellemzi.

Licsi vagy Narancs? Neked melyik lesz az ünnepi kedvenced?

Ha szereted a gyümölcsös ízjegyű kávékat, különösen a friss, egzotikus ízeket, akkor semmiképp se hagyd ki egyik fajta kóstolását sem. Mindkét kávé elérhető a webshopunkban, úgyhogy az ünnepi hangulat most már garantált! 😉

 

 

 

Colombia

Írj nekünk üzenetet

Add meg a vezetékneved!
Add meg a keresztneved!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámod!
Kérlek, írd le, miben segíthetünk!
Köszönjük!
Az üzenetedet megkaptunk, 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Sajnos nem sikerült az üzenet elküldése! Próbáld újra, ha nem sikerül, írj nekünk az info@roastcoffee.hu email címre.