A koffeinmentes kávé titkai: eljárások és érdekességek
Sokan gondolják úgy, hogy a kávé csakis koffeinnel az igazi, azonban a mentes változatával is átélheted a kávézás hamisítatlan varázsát! A koffeinmentes kávé népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt, mivel egyre többen keresik az alacsonyabb koffeintartalmú alternatívákat. Ideális abban az esetben, ha szereted a kávé ízét és rituáléját, de csökkenteni szeretnéd a napi koffeinbevitelt, vagy ha érzékeny vagy rá. Ezen kívül kiváló választás abban az esetben, amikor egészségügyi okok (például terhesség) miatt érdemes csökkentetni a koffein bevitelét. Alábbi cikkünkben felfedjük, hogy milyen lehetséges eljárásokkal vonják ki a koffeint, és hogy kiknek ajánljuk! 😉
A koffeinmentes kávé eredete
Az első koffeinmentesítési eljárást az 1900-as évek elején Ludwig Roselius német kávékereskedő fedezte fel egy véletlen folytán, miután rakománya megázott, és ennek következtében az ebből lefőzött kávé veszített élénkítő hatásából. Bár a tengervíz bizonyos mértékben képes volt csökkenteni a koffein mennyiségét, ez nem volt elegendő a teljes mentesítéshez. Ennek nyomán egy hatékonyabb eljárást fejlesztettek ki, amelyben a kávészemeket először gőzöléssel megnyitották, majd benzollal kezelték, hogy a koffein nagy részét eltávolítsák. Ma már a benzolt nem használják, mert károsnak bizonyult, azonban azóta több biztonságos módszer is napvilágot látott, amellyel ki lehet vonni a koffeint a kávészemekből.
Hogyan hat ránk a koffein?
A koffein egy természetben előforduló stimuláns, amely többek között az alábbi hatásokat váltja ki a szervezetben:
- Fokozza az éberséget, csökkenti a fáradtság érzését.
- Stimulálja az agyi aktivitást, ami javíthatja a koncentrációt és a reakcióidőt.
- Serkenti a mellékveséket, hogy több adrenalint termeljenek, ami gyorsabb szívverést, magasabb vérnyomást és fokozott energiaszintet eredményez.
- Enyhén növeli az anyagcserét és a zsírégetést.
- Enyhén vízhajtó hatása révén növelheti a vizeletkiválasztást.
- A mérsékelt koffeinfogyasztás javíthatja a hangulatot és csökkentheti a depresszió egyes tüneteit.
Mellékhatások túlzott fogyasztás esetén:
- Erős szívdobogás érzés
- Álmatlanság
- Szorongás
- Gyomorpanaszok
- Fejfájás vagy migrén
- Magas vérnyomás
Mennyi az ajánlott napi adag?
Egy egészséges felnőtt szervezetében az általános ajánlott napi adag 400 mg alá esik, amely lebontva: 2-3 nagy bögre (2-3 dl) filterkávé vagy 6-8 szimpla vagy 3-4 dupla eszpresszónak felel meg. Ez csak egy általános javaslat, így minden esetben figyelembe kell venned egészségi állapotodat, vagy hogy mennyire vagy érzékeny a koffeinre.
Mi tulajdonképpen a koffeinmentes kávé?
A koffeinmentes kávé olyan kávé, amelynek koffeintartalmát jelentősen lecsökkentik. Fontos megjegyezni, hogy a "koffeinmentes" kifejezés nem jelent teljesen mentes állapotot: a kávé általában a koffeintartalom körülbelül 97%-ától szabadul meg. Egy csésze koffeinmentes kávé körülbelül 2-5 mg koffeint tartalmazhat, míg egy átlagos kávéban 70-140 mg található.
A koffeinmentes kávé nem azonos az alacsony koffeintartalmú kávéval!
Az alacsony koffeintartalmú kávé több koffeint tartalmaz, mint a mentes, de kevesebbet, mint egy átlagos kávé. Ez általában fajtától és feldolgozástól függ, de jellemzően 20-50 mg koffeint tartalmaz csészénként. Amennyiben a célod a koffein teljes kerülése, akkor mindenképpen a koffeinmentes verziót válaszd. Ha viszont enyhébb stimuláló hatást szeretnél, akkor az alacsony koffeintartalmú kávét részesítsd előnyben.
Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
A koffeinmentesítés folyamata még a pörkölés előtt történik, amikor a kávébabok még nyers állapotban vannak. Számos módszer létezik, amelyeket a kávéiparban alkalmaznak, hogy eltávolítsák a koffeint, miközben a kávé ízét és aromáját megőrzik: az egyes módszerek eltérő ízprofilt eredményeznek, így a koffeinmentes kávék között is érdemes kísérletezni.
Oldószeres eljárás
Az oldószeres koffeinmentesítési módszer során oldószereket, például metilén-kloridot vagy etil-acetátot használnak. A nyers kávébabokat először vízben áztatják, hogy a koffein kioldódjon, majd az oldószerrel eltávolítják a koffeint. Az eljárás végén az oldószer maradványait eltávolítják, így az ital biztonságosan fogyasztható.
Svájci vizes eljárás
Ez egy vegyszermentes módszer, amelyet sokan a legtermészetesebb eljárásnak tartanak. A kávébabokat forró vízben áztatják, amely kioldja a koffeint és az ízanyagokat is. Ezután egy speciális szűrő segítségével kiszűrik a koffeint, majd a kávébabot visszahelyezik a vízbe, hogy az visszaszívja az elvesztett ízanyagokat.
Szén-dioxidos eljárás
Ebben az innovatív eljárásban szuperkritikus szén-dioxidot (CO₂) alkalmaznak, amely egy különleges állapotban lévő anyag: egyszerre viselkedik gázként és folyadékként. A szén-dioxid szuperkritikus állapotát magas nyomás és hőmérséklet (körülbelül 31 °C fölött) alatt érik el. Ebben az állapotban a CO₂ hatékony oldószerként működik, amely szelektíven képes eltávolítani a koffeint a kávébabból. Az eljárás során a zöld kávébabot először vízzel vagy gőzzel kezelik, hogy pórusai megnyíljanak, ezután a szuperkritikus szén-dioxidot áramoltatják a kávébabon keresztül, amely megköti és kivonja a koffeint, miközben az íz- és aromaanyagokat érintetlenül hagyja. A folyamat végén a koffeint a szén-dioxidból különféle módszerekkel (például aktív szén vagy vízalapú eljárás segítségével) kinyerik, majd a szén-dioxidot újrahasznosítják, így környezetbarát módszer is.
A Röast koffeinmentes ajánlata: Colombia Decaf
A koffeinmentes kávé tökéletes választás, ha szeretnéd élvezni a kávé gazdag aromáját és ízét, de mellőznéd a koffein hatásait. Különleges ajánlatunk Huila régiójából származik, Kolumbia délnyugati részéről, amelyben a lágy mandula és friss gyümölcsös ízek, kellemes savasság és finom édesség párosul.
Ennél a kávénál a koffeinmentesítés folyamata etil-acetátsegítségével zajlik, amely egy természetben is előforduló (a banánban és az erjesztett cukrok melléktermékeként is jelen van), melyet oldószerként használnak a zöld kávé megkötéséhez és a koffein eltávolításához. A zöld kávét először alacsony nyomáson, 30 percig gőzölik, hogy megnyíljanak a kávémagok pórusai, és előkészítsék őket a koffein kivonására. Ezt követően a kávébabokat víz és etil-acetát oldatában áztatják, amely hatékonyan távolítja el a koffeint, miközben megőrzi a kávé természetes íz- és illatanyagait. Végezetül a babokat még egyszer átgőzölik, hogy eltávolítsák az etil acetát nyomait majd szárítják azokat.
Ha Te is a koffeinmentes verziót részesíted előnyben, rendeld meg webshopunkon, és élvezd minden cseppjét ennek a különlegességnek!