Új kávé Közép-Amerikából - bemutatjuk a Nicaragua El Limon-t

Nagy Gábor

Számos újdonságot hoztunk az elmúlt időből, különösen Etiópiából, azonban most nagyobbat ugrunk, és Közép-Amerika tájaira kalauzolunk, ahonnan egy igazán krémes, őszi hangulatú kávéra esett a választásunk.

Ez a kávé nem más, mint a Nicaragua El Limon, amit feltétlen érdemes közelebbről is megismerned, és most már a Röast-ben is megrendelheted!

Jinotega– Avagy a „Köd városa” és a kivételes kávék hazája

Közép-Amerika szívében, Nicaragua országában található Jinotega (kiejtése: „hee-noh-TEH-gah”) egy olyan különleges régió, amelyet a „Köd Városa” néven is emlegetnek. Nicaragua északi hegyvidékén, 1000 és 1700 méter között elterülő térség vulkanikus talajának, párás éghajlatának és egyedülálló mikroklímájának köszönhetően az itt termesztett kávék világszerte különleges helyet foglalnak el a kávészakértők szívében. A köd, amely gyakran borítja a hegyeket, egy természetes védőernyőként szolgál, ugyanis nem csak a túlzott hőségtől védi meg a kávécserjéket, de hosszabb érési időt is biztosít a számukra, ami komplexebb ízeket eredményez valamint a savasság-édesség is jobban egyensúlyba kerül a szemekben.

Finca El Limon – a zöld farm, ahol a csoda születik

A Nicaragua El Limon a Finca El Limon földjéről származik, ahol a kávétermesztés 150 éves múltra tekint vissza, hiszen 1872 óta termesztenek itt kávét. A La Esmeralda közösség szívében található ültetvény nemcsak gazdag történelemmel rendelkezik, hanem dolgozói és tulajdonosai mély elkötelezettséggel bírnak a környezetvédelem iránt is. A Finca ElLimón farmon 778 hektáron folyik a gazdálkodás, ebből 381 hektár kifejezetten kávétermesztésre szolgál.

A többi területen biológiai folyosókat hoztak létre, melyek lehetővé teszik a hegyvidéki erdők és a farm közötti kapcsolatot, így nemcsak az élővilágnak biztosítanak természetes élőhelyet, hanem segítik az erdők természetes regenerálódását, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához.

Gazdálkodás és feldolgozási módszerek

Nicaragua a világ 12. legnagyobb kávétermelőjeként termelésének 98%-ában arabica kávét állít elő, amelynek termesztése az ország több mint 330 000 emberének biztosít megélhetést. A kávétermesztés itt főként kis, családi gazdaságokban zajlik, ahol hagyományos módszereket alkalmaznak. A termesztett fajták között a legelterjedtebb a Caturra, amely az arabica ültetvények több mint 70%-át alkotja. A kávészemek feldolgozásához leggyakrabban a mosott eljárást alkalmazzák, ahol a kávécseresznyék héját és gyümölcshúsát eltávolítják, a szemeket fermentálják, majd tiszta vízben átmossák. Ez az eljárás tiszta, élénk ízeket eredményez, amelyek a nicaraguai kávék jellegzetességei közé tartoznak.

Ha az ősz kávé lenne, Ő lenne

A Nicaragua El Limon a hűvös időszak beköszöntével kiváló választás, ugyanis ízvilágában narancsos és vaníliás jegyek dominálnak, amelyeket lágy, krémes vajas rétegek tesznek különlegessé. Ez a kávé önmagában is lenyűgöző, de különösen jól illik egy őszi, fűszeres sütemény mellé.

Az élénk citrusos frissesség és a vanília selymes édessége között tökéletes egyensúly alakul ki, ami minden korttyal egyre komplexebbé válik.

Miért ne hagyd ki a kóstolását?

Új kávénkkal nemcsak egy különlegességet, hanem egy valódi ízutazást kínálunk,amely Jinotega történelmét és természetét hozza el minden csészében.

Ez a kávé Neked szól, ha prémium, egyedi ízvilágot keresel, és ha egy olyan élményt, amely túlmutat egy egyszerű kávézáson. Ha megízlelnéd Te is egy finom desszert mellett, akkor mostantól már a webshopunkon is meg tudod rendelni ezt a különlegességet! 😉

 

Közép-Amerika

Írj nekünk üzenetet

Add meg a vezetékneved!
Add meg a keresztneved!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámod!
Kérlek, írd le, miben segíthetünk!
Köszönjük!
Az üzenetedet megkaptunk, 1 munkanapon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Sajnos nem sikerült az üzenet elküldése! Próbáld újra, ha nem sikerül, írj nekünk az info@roastcoffee.hu email címre.